Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer
Error
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • JLIB_APPLICATION_ERROR_COMPONENT_NOT_LOADING
 • Error loading component: com_content, 1
 • Error loading component: com_content, 1
 • Error loading component: com_content, 1
 • Error loading component: com_content, 1
 • Error loading component: com_content, 1
 • Error loading component: com_content, 1
 • Error loading component: com_content, 1
 • Error loading component: com_content, 1
 • Error loading component: com_content, 1

Limfna drenaža

Ručna limfna drenaža jeterapeutski postupak za stimulisanje cirkulacije limfe, poboljšanje venske cirkulacije i detoksikaciju organizma. Ljudsko telo sadrži tečnosti koje su zaslužne za transport materija iz jednog dela tela u drugi, a upravo Limfa transportuje raspadne produkte (određenu količinu belančevina i vode) koji moraju biti odstranjeni u određenom roku.

Limfni sistem se sastoji od limfnih sudova, čvorova, organa(od kojih je najveći slezina) i na kraju same limfe.

Limfni čvorovi su poput rezervoara limfnog tkiva na jednom mestu i služe kao filteri za pročišćavanje limfe i smešteni su u pregibnim regijama ( prepone, pazuh...)...

Krajnici, slezina i grudna žlezda su limfni organi.

Limfa je bele mutne boje i smer njezinog kretanja je od periferije prema centru. Limfni sistemima odbrambenu ulogu (deo je imunološkog sistema) i kao celina je neophodan, iako se svaki njen deo zasebno može odstraniti iz tela ukoliko je to potrebno. Ukoliko do toga dodje,  celokupni mehanizam neće stradati, jer će ostali deo limfnog sistema preuzeti ulogu predhodnika.

Ručna limfna drenaža ima svojih pravila i zakonitosti kojih se mora pridržavati! Važni su pritisak, učestalost, brzina pokreta, efekat rastezanja kože i smer pokreta.

Kod limfne drenaže najčešće obrađujemo otoke ili edeme.

- Edem ili otok je visak tecnosti u vezivnom tkivu, a limfedem je nakupljena tecnost bogata proteinimau zahvacenom podrucju.

Manuelnom limfnom drenažom delujemo na imuni sistem (tretmanom povećava se produkcija limfocita u limfnim čvorovima - ćelija koje su odgovorne za imunitet.Iz tih razloga kod zapaljenskih procesa limfne žlezde otiču, što je spoljašnji znak odbrambene reakcije organizma), postizemo detoksikaciju organizma (metabolicki otpad,visak vode i proteina , toksini, bakterije,virusi i strane materije iz tkiva bivaju unisteni u limfnim cvorovima mehanizmom fagocitoze).

Osim na ekstremitetima,limfna drenaza moze da se radi i na glavi i licu,vratu, ledjima i grudnom kosu,kao i na stomaku.

Duzina tretmana zavisi od regije i povrisine koja se drenira.

Obzirom da postoji vrlo malo kontraindikacija za manuelnu limfnu drenažu,koristi se u tretmanu mnogih patoloških procesa.Primenjuje se nakon amputacije dojke zbog karcinoma, kod posttraumatskih otoka,Sudeckove distrofija, nakon ortopedskih operacija, u esteskoj hirurgiji ( posthirurški otoci nakon face-liftinga,liposukcije, smanjenja ili povećanja grudi…), u terapiji limfedema, reumatoidnog artritisa, bronhitisa, spastičnih stanja zbog smirujućeg delovanja, za jačanje  imuniteta, za efikasnu detoksikaciju organizma, kod migrena i glavobolja,sinusne glavobolje, otklanjanje tegoba kod “hronicno umornih,teskih nogu”,za opstu relaksaciju, za poboljsanje venske cirkulacije posebno kod prosirenih vena i problema sa kapilarimima, za prevenciju pojave i otklanjanje celulita…

Ne primjenjuje se kod malignih procesa, akutne upale, povišene temperature, kardijalnih edema,aktivne tuberkuloze, tromboze, mladeža nepoznate etiologije,bubrezne disfunkcije.

Ovu tehniku sprovode terapeuti koji su zavrsili dodatnu edukaciju iz rucne limfne drenaze.

 Limfna drenaža

Dobar protok limfe doprinosi dobrom zdravlju!

Centar TENS PLUS
ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju                             
Adresa: Knez Miletina 26  Beograd, Srbija
Telefoni: +381 11 3220 692,                   
3226 807, 3222 912,
Mob: 063/275 498           

 
 

Statistika sajta

Ukupno poseta
21.973.756

Pregledanih stranica
54.443.201

Danas poseta
865

Trenutno na sajtu
137

Vreme: 2017-03-29 17:03